Her ikisi de sağlığımız için birer mucize. Faydalarını saymakla bitirmemiz mümkün değil. Bu iki doğal ilacın birbirinden farklı yararları...

Her ikisi de sağlığımız için birer mucize. Faydalarını saymakla bitirmemiz mümkün değil. Bu iki doğal ilacın birbirinden farklı yararları var. Peki ya bal mı, pekmez mi? Hangisi daha sağlıklı?
İnsan vücuduna sayısız faydaları olan bal ve pekmez arasında seçim yapmak zor. Çünkü her ikisi olağanüstü mucize besinler. Ancak ayırt edici özelliklerini bilmek ve hangi durumda ne kadar tüketeceğimizi doğru bir şekilde öğrenmek bizi daha sağlıklı kılacak.
Pekmez, başta üzüm olmak üzere dut, keçiboynuzu, armut, elma, kayısı, dur, karpuz gibi meyvelerin sularının kaynatılıp yoğunlaştırılması ile elde ediliyor. Elde edilene kadar birçok işlemden geçiyor, bu işlemler sırasında meyvelerin çekirdeği de ezildiğinden çekirdeklerde bulunan fitoöstrojen de pekmez tüketimiyle vücuda alınmış oluyor.
Peki ya fitoöserojen alımının faydası nedir?

Fitoöserojen alımı, kadınların menopoz dönemlerinde görülen uykusuzluk, ateş basması, sinirlilik durumlarına, meme, bağırsak ve prostat gibi kanser hastalıklarına, kardiyovasküler hastalıkların iyileştirilmesine olumlu etkilere sahip.
Bal ise antioksidan etkisi, anti bakteriyel olması ve iltihabı önlemesi ve daha birçok hastalığın tedavisine yardımcı olması bakımından en önemli besinler arasında. Bal, enfeksiyon oranını azaltıyor, kan şekerini düzenliyor ve çok bilinmese de göz sağlığı için özellikle kaşıntı, kızarıklık, göz kuruluğuna iyi geliyor.
Bal yerken nelere dikkat etmeli?

Balı herkese tavsiye etmek ve "bol bol yiyin" demek de doğru değil. Çünkü çocukluk çağı besin alerjilerinin nedenlerinden biri de baldır. Alerji ve astıma iyi geldiği düşünülen bal aynı zamanda mide için oldukça ağır, sindirimi zor bir gıdadır. Özellikle alerjik astımlı çocuklara verilen bal konusunda dikkatli olmakta yarar var. Bal alerjisi ile ilgili sayısal bir veri bulunmasa da bal alerjisi besin alerjileri arasında en ciddi alerjilerden.
Uzmanlar bilimsel bulgular doğrultusunda pekmezi besleyicilik bakımından baldan daha üstün buluyor. Sevindirici olan da fiyat karşılaştırılmasında pekmez bala göre daha ucuz. Ayrıca sahte bal sömürüsüne de maruz kalmadan ve arıları sömürmeden pekala sağlıklı beslenebiliriz.
100 gram ve 100 gram balı karşılaştıralım:
Pekmez vitamin değerlerinden öte mineraller açısından önemli bir yer tutar. 100 gr pekmezde 205 mg kalsiyum bulunur, bu oran 100 gram balda 6 mg'dır. Kalsiyum vücutta en fazla bulunan mineraldir. Yüzde 99'u kemiklerde ve dişlerde bulunur. Eksikliğinde çocukların kemik gelişiminde gerilik, erken kemik erimesi, hipertansiyon riskinin artışı görülebilir.
Kaynak: gaiadergi.com
YORUMLAR